torsdag 14 augusti 2014

Kycklingrullad med morotspuré, stekt lök och sås



För 2 personer.

Stekt lök
Strimla 2 medelstora gula lökar tunt och lägg i stekpanna med lite smör. Låt det steka på låg värme. Löken ska inte bli brun, bara mjuk. Det tar en bra stund att få löken karamelliserad och söt. När den börjar bli mjuk och färdig, ringla lite trögflytande balsamicovinäger över och salta efter smak.

Kyckllingrullad

½ Äpple
Torkade trattkantareller (eller annan svamp)
1 Kycklingfilé (räckte med 1 för de jag hade var väldigt stora)
1 paket bacon

Blötlägg svampen en stund innan om den är torkad.
Hacka svamp och tärna äpplet, blanda det och stek lite snabbt i smör och lägg åt sidan.

Sätt en stor kastrull med vatten på kok.

Skär kycklingfilén i sidled i mitten av filén, nästan ända till kanten och vik upp den så den inte är så tjock.
Lägg mellan gladpack och banka ut den med en kötthammare eller stekpanna så den blir så tunn som möjligt. Eller köp färdiga tunnskurna kycklingfiléer.

Lägg äpple/svampfyllningen i den och rulla ihop så gott det går och linda sedan in den i bacon.
Ta ett stort ark gladpack och rulla in rulladen i den. Snurra ihop gladpacken så det blir ungefär som en korv och knyt ihop ändorna. Se till att det är så tätt som möjligt. När kycklingen läggs i vattnet ska det inte komma in vatten innanför gladpacken.

Lägg kycklingen i det kokande vattnet men sänk värmen, det ska bara sjuda. Låt kycklingen ligga i vattnet ca 12-15 minuter, beroende på hur tjock rulladen är. Man kan känna på den när den börjar bli klar, rulladen ska inte vara helt mjuk längre men inte heller helt hård eftersom du ska steka den senare. Har man den för länge i vattnet kommer den bli torr när man steker den sen.

Ta sedan upp rulladen och ta av plasten. Bryn den i en panna med smör. Skär upp vid servering.

Morotspuré

3-4 morötter
Grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
1 msk fond (kött/kyckling eller grönsaksfond)
Smör

Skala morötterna och skär det i stavar. Koka tills de är mjuka.
Mixa morötterna med en stavmixer, tillsätt en liten skvätt grädde men inte för mycket så purén blir för lös.
Tillsätt fonden för lite extra smak, salta om det behövs.
Ta en liten bit smör, ca 25g och rör ner i purén.

Vill man få den finare kan man passera purén genom en sil för att få bort eventuella klumpar men det brukar jag inte orka göra.

Sås
Man kan göra en mycket godare sås än detta men jag svängde bara snabbt ihop det med vad jag råkade ha i kylen.

(ca-mått)
1 tsk dijonsenap
1 msk tomatpuré
1-2 tsk kycklingfond
2-3 msk grädde (vispgrädde eller matlagningsgrädde)
1 tsk citronsaft

Rörde bara ihop detta på låg värme och droppade det över rätten. Blir ganska intensiv salt smak, men det passade bra till i liten mängd.

Serverade det med färska basilikablad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar