tisdag 12 augusti 2014

Panacotta med citron och ingefära, flädermousse & hasselnötscrumble




Recept för (minst) 2 personer

Ganska söt efterrätt, men syrliga hallon balanserar sötman lite. Går snabbt att göra och allt kan förberedas i förväg.

Panacotta
1 gelatinblad
2 dl vispgrädde
2 msk mjölk
Rivet citronskal
Pressad ingefära

1. Lägga gelatinet i lite kallt vatten.
2. Koka upp grädde och mjölk. Riv ner citronskal från ca en halv citron, pressa ca 2 cm ingefära med en vitlökspress för att få ut saften. Pressa ev. i lite citronjuice.
3. När det kokat upp, lägg i det blötlagda gelatinet och se till så det smälter.
4. Låt puttra en kort stund, sila sedan av citronskalen med en sil.
5. Häll upp i små glas eller dylikt och ställ i kylen tills det stelnat.

Antingen kan man servera panacottan i glaset det stelnat i, eller kan man vända ut den. Om den fastnar kan man värma lite försiktigt utanpå med tex. en brännare för att få den att lossna.

Hasselnötscrumble
25 g vetemjöl
25 g smör
25 g socker
6-7 hassenötter

1. Hacka nötterna och blanda resten av ingredienserna till en deg.
2. Kavla ut mellan två bakplåtspapper, 3-4 mm tjockt är lagom.
3. Grädda i ugnen, ca 200C, tills det får gyllenbrun färg.
4. När det svalnat, krossa i mixer eller för hand till önskad storlek.

Fläderblomsmousse
2 gelatinblad
2 dl vispgrädde
1 ägg
Koncentrerad flädersaft

1. Lägg gelatinet i lite kallt vatten.
2. Vispa grädden ganska hårt.
3. Separera ägget, rör ner gulan i grädden och spara äggvitan.
4. Vispa äggvitan med elvisp tills den blir ett fast vitt skum.
5. Vänd ner äggvitan i grädden. Vispa inte för mycket, då åker luften ur.
6. Värm lite koncentrerad flädersaft, ca 0.5 dl eller kanske lite mer beroende på smak. När det börjar koka, rör ner gelatinbladen och se till att de löser sig. Vänta tills saften svalnat ordentligt, rör sedan försiktigt ner den i grädden och sätt in i kylen.

Sockerdekoration
För lite extra crisp och trevligt utseende kan man göra en enkel sockerdekoration, nästan som sockervadd.

Smält lite socker i en stekpanna, se till att det inte bränns. När det smält, låt sockret svalna lite, det blir enklare att få trådar då.
Ta en gaffel och doppa i sockret och vispa gaffeln ovanför ett bakplåtspapper. Då bildas typ sockervadd när sockret stelnar i tunna strimmor när det flyger från gaffeln.

Servera med lite färska hallon eller något annat syrligt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar