tisdag 19 augusti 2014

Pumpasoppa med krutonger & bacon


Soppa
1 st butternutpumpa
2-3 potatisar *
2 knipplökar eller gul lök
2 morötter
8 dl kycklingbuljong (eller grönsaksbuljong)
4 dl kokosmjölk
2 dl matlagningsgrädde
2 klyftor vitlök
3-4 cm färsk ingefära
2 msk tomatpuré

* man kan skippa potatisen. Jag hade en överbliven bakpotatis som jag ville bli av med så slängde i den också.

I övrigt kan man krydda med vad man vill, jag hade lite gul curry i. Kunde haft mer vitlök eller lite chili i, det hade nog varit gott.

1. Skala pumpan och rensa ur kärnorna. Skala morötter och potatis och skär det i små bitar.
2. Skär ingefära, vitlök och lök smått, stek det mjukt i lite smör.
3. Släng i resten av ingredienserna.
4. Låt koka i ca 10-15 minuter eller tills pumpan, morötterna och potatisen blivit mjuka.
5. Mixa allting slätt med en stavmixer
6. Smaka av om det behövs salt, peppar och eventuellt lite citronsaft.

Krutonger
Skär vitt bröd i tärningar. Brödet kan gärna vara någon dag gammalt. Ringla lite olja över och gräv runt lite med händerna, försök få lite olja på alla brödbitar. Salta lite lätt, sätt in i ugnen tills de börjar bli knapriga.
Ta sedan ut och låt svalna.

Bacon
Svåraste delen: Stek bacon tills den är krispig. Torka av med papper, låt svalna och skär i småbitar.


Detta gav ungefär 3.5 liter soppa så det blir några portioner... Gott och rätt nyttigt.

Servera med krutongerna, bacon, gräslök, alt. en klick cremé fraiche eller vad man nu tycker är gott.

Funkar även som vegetariskt, bara skippa baconen och använd grönsaksbuljong. För att ersätta bacon-crispet kan man göra parmesanchips som man serverar till. Bara riv parmesanost och lägg det i små högar på en plåt, sätt i ugnen på 175C och vänta tills de börjar få lite färg. Låt sedan svalna och så har man knapriga ostchips.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar