måndag 15 september 2014

Kalvstek med dijonpotatis, karljohansvamp och sås





Kalvstek
1. Salta och peppra kalvsteken, bryn den i smör runt om.
2. Sätt ugnen på ca 150C och stoppa i stektermometer. Krydda steken om du vill med tex timjan.
3. Sätt stektermometern på 55C och stoppa in steken. Vid 55C kommer steken fortfarande vara rosa i mitten. Det tar runt 1-1½ timme för steken att bli klar beroende på storlek.
4. När termometern når rätt temperatur, ta ut steken och låt den vila i minst 10 minuter så kommer det rinna ut mindre köttsaft när man skär den.

Sås (ca 2-3 portioner)
2 Morötter
½ Fänkål
Bacon
1 Gul lök
1 Vitlöksklyfta
Kalvfond
Japansk soja
Smör
Rödvin
Vatten
Färsk timjan
Tomatpuré

1. Hacka lök, vitlök, morötter, fänkål, timjan och 3-4 skivor bacon. Fräs det i pannan med smör.
2. Tillsätt ca en dl rött vin, 1 matsked kalvfond, 2-3 tsk tomatpuré och 1 matsked japansk soja.
3. Låt det puttra nån minut och lägg sen i 3 dl vatten.
4. Låt såsen bara stå och koka ner lite så den får ut smakerna av grönsakerna. Om den kokar ner för mycket så tillsätt bara lite vatten.
5. Smaka av med fond, soja och svartpeppar tills det är lagom med smak och sälta.
6. Det bästa är om du gör färdigt såsen när du tagit ut köttet ur ugnen. Ta köttsaften som runnit ut och och häll den i såsen också.
7. Sila av såsen och red den med maizena tills den får önskad tjocklek.

Potatis
1. Klyfta potatisen
2. Gör en dressing av lika delar olja, honung och dijonsenap. Kleta in det på potatisarna och salta.

Svamp
Jag använde färsk Karljohansvamp för det fanns i butik vilket inte brukar finnas men vilken annan svamp som helst funkar också.

Stek svampen i en torr panna för att få bort lite vätska. Tillsätt smör och en liten finhackad gul lök, stek tills löken är mjuk. Salta.


Sen är det bara att servera med lite färsk timjan till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar