onsdag 17 september 2014

Lammlägg med rostad potatis, brysselkål, äpple och sås



Lammlägg är en väldigt god och relativt billig köttdetalj, bara man vet vad man ska göra med den. Finns säker många sätt att tillaga den men så här har jag gjort de gånger jag lagat det. För detta recept har jag kört den i ugnen efter, även om grillen är att föredra för då får man lite rökighet också.

För 2 personer

Lammlägg
2 st lammlägg
1 äpple
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 kvist färsk rosmarin
2 msk dijonsenap
2 msk köttfond (kalv/nöt/lamm)
Svartpeppar
2 msk citronsaft
1 msk chilisås (Sriracha använder jag alltid)
vatten

Glaze
Honung, olja, balsamvinäger, 1 klyfta vitlök

Om man har en tryckkokare går det mycket fortare. Det går att koka i vanlig kastrull också men jag vet inte exakt hur länge det hade tagit. I tryckkokaren tar det ca 35-45 minuter, lite beroende på hur stora lammläggen är. Köttet blir väldigt mört och rent estetiskt så ser den ganska trevlig ut också.

1. Hacka alla ingredienser grovt och lägg tillsammans med lammläggen i tryckkokaren. Fyll på med vatten så det täcker precis. Koka i ca 35-45 minuter.
2. Blanda ihop glazen under tiden. Drygt en msk olja, honung och balsamvinäger och en pressad klyfta vitlök. Tillräckligt för att det ska räcka för att pensla lammet.
3. När lammet kokat klart och är mört, lyft ur det ur kastrullen till en ugnsform. Spara kokvattnet (buljongen), det ska bli sås. Pensla den med glazen. Den ska bara grillas på i ugnen för att få lite färg och sen är den klar.

Sås
Buljongen från koket
1 msk Japansk soja
1 msk balsamvinäger
1 msk fond (vid behov)
1 msk svartvinbärsgelé
Maizena

1. Sila av grönsakerna från kokvattnet och häll buljongen i en stekpanna. Du behöver troligen inte allt, ta lagom så det räcker till sås.
2. Låt det koka ner lite. Tillsätt ca 1 msk japansk soja, köttfond (om det behövs för kraftigare smak), balsamvinäger och gelé.
3. När såsen kokat ner, smaka av den, kanske behövs lite mer av nåt. Tillsätt mörk maizena och rör om tills såsen får önskad tjocklek.

Grönsaker
Äpple
Brysselkål
Potatis

1. Klyfta potatisen, salta och rosta i ugnen.
2. Stek brysselkålen i smör och salt på låg värme.
3. Skala äpplet och skär i små klyftor.


Servera med lite hyvlad parmesan och färsk timjan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar