tisdag 23 september 2014

"Rib dogs" med picklad paprika, tzatziki och spenat i vitlöksstekta surdegskorvbröd



Tar en liten stund, men det är enkelt och väldigt gott.

Först och främst, köttet. Jag använde en köttbit som på Ica kallades för "grillbit". Jag tror det är en ändbit från revben, lite av en spillbit, och därför det såldes för 30 kr kilot. Men det är supergott, både att grilla länge och att koka som jag gjorde i detta receptet.

Köttet

Till köttet ska vi ha en kryddig lag som det ska koka i. Jag kokade det i en tryckkokare, men har man ingen sådan går det lika bra i vanlig kastrull fast då tar det mycket längre tid.
Man skulle även kunna använda karré eller andra bitar som är lämpliga för långkok.

Lägg i köttet i tryckkokaren och lägg i följande:

33 cl öl, funkar bra med folköl
3 msk dijonsenap
3 msk chilisås/hot sauce (jag använder Sriracha)
1 gul lök, grova bitar
½ fänkål, grova bitar
2-3 msk soja
3 klyftor vitlök
2 msk paprikapulver
2 msk spiskummin
1 citron, i klyftor

Vill man ha mer spice kan kan slänga i mer chili, detta receptet är inte speciellt kryddigt.

Köttet ska vara täckt av vätska, om inte ölen räcker så häll på mer öl eller vatten.
Koka i tryckkokaren i ca 45 minuter. Köttet ska vara så mört det faller isär när det tas upp.
Sila av vätskan och spara den och låt köttet svalna.
När köttet har svalnat, ta av det från benen och rensa bort allt fett som är kvar.

Picklad paprika

Köp färdigpicklad eller gör själv.
Strimla röd paprika, lägg i en burk. Koka upp 1 del vitvinsvinäger, 2 delar socker och 3 delar vatten (tillräckligt för att täcka paprikan). Häll lagen över paprikan, sätt på lock och låt stå.

Korvbröd
Köp färdiga surdegskorvbröd, det finns i de flesta mataffärer.
Blanda smör med salt, hackad färsk gräslök och vitlök, bred det på korvbröden.
Precis innan servering steker du bröden snabbt i en torr panna, med smöret neråt.

Tzatziki
Gurka/zucchini
Citron
Turkisk yoghurt
Salt/peppar

Riv gurkan/zucchinin, och pressa ur vätskan.
Pressa i en klyfta vitlök, pressa i lite citron och blanda i lite turkisk yoghurt så den blir kladdig. Salta och peppra lite.

Vid servering:
Stek korvbröden snabbt med smöret neråt i en torr panna.
Lägg i några blad babyspenat i varje korvbröd och klicka på lite tzatziki.
Ta det rensade köttet och blanda det lite med buljongen som blev efter koket så det blir fuktigt och värm snabbt, funkar med micron.
Lägg i köttet och toppa med picklad paprika.
Enjoy.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar