måndag 13 oktober 2014

Chilichokladmousse med apelsinpanacotta, apelsinklyftor och valnötter



För 4 personer

Chokladmousse

2 dl vispgrädde
100 g mörk choklad med chili (Lindt Excellance Chili)
2 äggulor
0.25 dl vatten
25 g strösocker (ungefär 0.25 dl)
Färsk röd chili

1. Vispa hälften av grädden ganska lätt och sätt i kylen.
2. Hacka chokladen fint, lägg det i en bunke. Värm resterande grädde i en kastrull och häll det över chokladen så den smälter. Rör runt med en slickepott tills det har smält.
3. Separera två äggulor i en annan bunke.
4. Koka upp sockret och vattnet, tillsammans med en liten bit färsk chili, ca 1 cm. När sockret smällt, plocka upp chilin.
5. Vispa äggulorna med en elvisp och häll sockerlagen i långsamt, i en smal stråle samtidigt som du vispar. Vispa ägget tills den blir fluffigt, lite som ett skum.
6. Blanda sen i chokladen i äggen och se till att det blandar sig ordentligt, vänd ner det med en slickepott.
7. Fördela moussen i 4 glas och ställ i kylen, minst 2 timmar.

Apelsinpanacotta

Gör panacottan när chokladmoussen har satt sig.

1,5 gelatinblad
3 dl vispgrädde
3 msk mjölk
Rivet skal från 1 apelsin
Apelsinsaft
7-8 droppar apelsinarom (finns att köpa t.ex på Panduro Hobby)

1. Lägga gelatinet i lite kallt vatten.
2.Riv apelsinskalet i en kastrull, häll i grädde, mjölk och apelsinarom och koka upp. Pressa i en klyfta apelsinsaft.
3. När det kokat upp, lägg i det blötlagda gelatinet och se till så det smälter.
4. Låt puttra en kort stund (1-2 min) under omrörning, sila sedan av skalen med en sil.
5. Ställ åt sidan så det svalnar lite. Det ska inte vara varmt när du häller det över moussen.

När det svalnat, portionera ut det jämnt i glasen med mousse och sätt tillbaka i kylen. Låt stå där ett tag tills panacottan stelnar. Bästa är att göra detta flera timmar i förväg.

Kanderade valnötter

Hacka en näve valnötter lite grovt och lägg på ett bakplåtspapper. Smält en dl socker och en liten nypa salt i en stekpanna och när den blir gyllenbrun så ringla det över nötterna och låt stelna. BNär det stelnat hackar du det igen i lagom stora bitar.
Om man vill kan man samtidigt ta en gaffel och doppa i sockret och vispa ovanför pappret så smala sockerstrimmor flyger från gaffeln. När de stelnar blir det en fin dekoration.

Apelsinklyftor
Skär av skalet på en apelsin, inklusive allt det vita. Skär sedan ut små klyftor med kniv, så du inte får med något av det vita på apelsinen. "Apelsinfilé" så att säga.

Lägg i lite nötter i glasen, några klyftor apelsin och sockerdekorationen och servera.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar