onsdag 15 oktober 2014

Fransyska med stuvad spetskål, svamp och rostade morötter




En riktigt höstig anrättning.

För 4 personer

Köttet
1 kg fransyska i bit
2 morötter
2 röda lökar
2 msk dijonsenap
2 msk oxfond
Timjan, ca 2-3 tsk
Svartpeppar

1. Rensa bort eventuella senor och hinnor på köttbiten. Skiva den sen i ca 1,5 cm tjocka skivor.
2. Bryn skivorna i en stekpanna med smör och lägg i en tryckkokare (eller vanlig kastrull, men då tar koket mycket längre).
3. Hacka lök och morötter grovt och lägg i kastrullen. Tillsätt även resterande ingredienser. Fyll på med vatten så köttet täcks, eller till minimum-markeringen i tryckkokaren.
4. Koka köttet i ca 35 minuter (eller mycket längre i vanlig kastrull). När det är klart och mört, lyft upp det och lägg åt sidan. Sila buljongen och spara några 4-5 dl av den i en stekpanna.


Stuvad spetskål
Spetskål
Vitt vin
Smör
Matlagningsgrädde
Salt
Peppar

1. Ta 4-5 rejäla blad av kålen och skär bort den hårda delen (stammen). Strimla fint
2. Stek kålen på låg värme i en panna med smör. Kålen ska helst inte få färg, bara bli mjuk.
3. Tillsätt 1 dl matlagningsgrädde, en skvätt vitt vin och salt och peppar. Låt det stå och puttra så grädden kokar in och kålen blir mjuk. Tillsätt lite mer grädde om den kokar bort innan kålen är mjuk


Sås
Buljong
Matlagningsgrädde
Japansk soja
Oxfond
Timjan
Peppar

1. Koka ner buljongen du sparade från köttet till ungefär hälften.
2. Tillsätt 2 dl matlagningsgrädde och ca 1 msk japansk soja och oxfond. Krydda med lite extra timjan och peppar, smaka och se om det behövs mer av nåt.
3. Lite innan du ska servera, lägg köttet i såsen och låt det puttra med på låg värme så det blir varmt igen

Svamp
Använd vilka svampar som helst, godast brukar det bli om man blandar lite färska svampar.
Stek svamparna i en torr panna först för att få bort vätskan ur dem, sen tillsätt lite smör och salt.

Morötter
Skala och skär morötterna i stavar, salta och peppra eller krydda med vad du vill, rosta i ugnen tills de är mjuka.

Sen är det bara att äta. Servera gärna tillsammans med lite röd vinbärsgelé.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar