söndag 2 november 2014

Bönsoppa med chili och ruccolapesto



En krämig, matig bönsoppa med en kick av chili, väldigt lämpad som en enkel förrätt.

Tar ca 20 minuter att laga.
För ca 3 portioner (förrätt).

Soppa
250 g (avrunnen vikt) vita cannellinibönor
1 medelstor potatis
½ grönsaksbuljongtärning
1 tsk tomatpuré
2 tsk Sriracha chilisås
½ dl riven prästost
2 dl vatten
2 dl mjölk
2 dl matlagningsgrädde
Salt, vitpeppar, vitlökspulver

1, Skala och skär potatisen i små tärningar.
2. Lägg det i en kastrull med 2 dl vatten, buljongtärningen, chilisåsen och tomatpurén. Koka det tills potatisen är mjuk.
3. Skölj bönorna under kallt vatten och häll i, tillsammans med grädde, mjölk och ost. Låt puttra någon minut. Krydda med en nypa salt, vitpeppar och vitlökspulver.
4. Använd en stavmixer för att mixa soppan slät, sen är den klar att servera.

Ruccolapesto

Peston hinner du göra under tiden potatisen kokar.

50 g ruccola
1 dl olja
0.25 dl vitvinsvinäger
20 g pinjenötter
20 g valnötter
Salt och peppar

1. Hacka nötterna grovt och rosta i en torr stekpanna i några minuter under omrörning så de inte bränns, lägg sen åt sidan.
2. Lägg ruccola, vinäger och olja i en mixer och kör det tills det får en pestokonsistens.
3. Blanda sedan i nötterna, salta och peppra lite.

Peston får en ganska stark smak av vinäger, gillar man inte det kan man byta hälften av vinägern mot olja.
Receptet ger mer pesto än som behövs men den håller ett tag i kylen.

Servera soppan med lite pesto i, och ha gärna vitlöksbröd till.


Jag skickade in detta receptet till tidningen Buffé, som hade en sopptävling, och jag lyckades faktiskt att bli en av de tre vinnarna, vilket ju var trevligt ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar