torsdag 13 november 2014

Chili con carne



Huruvida en chili con carne ska göras på högrev eller köttfärs och om den ska innehålla bönor eller inte kan diskuteras och alla tycker väl olika. Denna gången gjorde jag så här, och det blev väldigt gott och smakrikt. En ganska mild variant, eftersom min bättre hälft föredrar det så. Jag kan själv spicea upp det med lite extra chilisås på.
Även om det påminner en del om fredagstacos så skiljer sig smaken på chilin rätt mycket från den traditionella svenska tacon.

Chili con carne
Ca 5-6 portioner, beroende på tillbehör.

Börja med kryddblandningen.

1 krm rökt paprikapulver
3 krm anchochilipulver
1 msk spiskummin
2 msk paprikapulver
2 tsk torkad koriander
1 tsk oregano
1 krm svartpeppar
3 krm salt

Rökt paprika och anchochili, som är ett rökt och milt chilipulver, finns att köpa i de flesta affärer med någorlunda kryddhylla.

Finhacka följande:
3 klyftor vitlök
1-3 chili (spansk peppar), inkl kärnor, beroende på hur starkt man vill ha. Blev som sagt ganska milt med en.
2 cm ingefära
1 gul lök

Övrigt
3 dl normalstarkt kokt kaffe
1 kg krossade tomater
500 g nötfärs
2 msk ox- eller kalvfond
½ lime
2 msk balsamvinäger
1 msk sriracha chilisås
Olja

1. Hetta upp ca en dl olja i en stor 3-4 literskastrull.
2. Släng i den finhackade löken, ingefäran, vitlöken och chilin och fräs på det under omrörning.
3. Släng i kryddblandningen och fräs det under omrörning så det inte bränns. Några minuter räcker, ta sedan av från plattan så det inte bränns.
4. Sen kan du bryna köttfärsen lite i omgångar i en stekpanna, häll sedan i det i kastrullen.
5. Häll i resterande ingredienser (tomater, kaffe, oxfond, balsamvinäger, limesaft, sriracha).
6. Det man har nu är ungefär en köttfärssoppa. Sätt plattan på låg värme, precis så det bara puttrar. Låt stå utan lock i ca 1½ timme, eller tills den mesta vätskan har kokat bort.

Jag serverade med kalla vita bönor, rödlök, tomat, cornichons, gräddfil, ost och nachos. Men man kan ha vad man känner för till eller bara äta chilin som den är med lite vitt bröd.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar