måndag 3 november 2014

Rabarberglass med maräng och jordgubbssås



Syrlig rabarberglass med söt maräng och jordgubb.

Fransk maräng 

Denna satsen ger ca 60 maränger, så det blir en hel del över.

300 g socker
150 g äggvita (ca 4 ägg, spara en av äggulorna till glassen)
En liten nypa salt
Några droppar citronsaft

1. Hällt allt i en köksmaskin med ballongvisp, alternativt vispa med elvisp. Vispa i ca 15 minuter tills marängen kan få toppar som inte faller ihop.
2. Lägg det i en spritspåse och spritsa ut små toppar på en plåt.
3. Sätt in plåten i ugnen på ca 85C, varmluft på. Det tar ca 3 timmar för marängen att torka. Öppna luckan då och då för att vädra ut eventuell fukt.

Vill du spara tid så bara köp färdiga maränger.


Sås och glass för ca 3 portioner, beroende på hur sötsugen man är.

Rabarberglass 
En lite nyttigare yoghurtglass, men ändå väldigt god och enklare att göra än riktig glass.

125 g rabarber
2 dl turkisk yoghurt
½ dl socker
1 äggula

1. Lägg allt i en mixer och mixa tills det är slätt. Kör i en glassmaskin tills den sätter sig och lägg sedan i frysen. Glassen är lagom efter ca 2 timmar i frysen (längre om man inte använder glassmaskin). Låter man glassen vara längre i frysen blir den stenhård, ta i så fall ut den lite innan det ska serveras.

 Jordgubbssås 
100 g jordgubbar, frysta går bra
2 tsk socker
2 tsk vatten
2 tsk limejuice

1. Värm allt i en stekpanna och rör om tills jordgubbar blir mjuka och sockret har löst sig.
2. Mixa den slät med stavmixer och låt svalna.

Sen är det bara att servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar