tisdag 30 december 2014

Kinesisk soppa med kyckling och grönsaker



Efter att jag gjorde en hel anka kokade jag en buljong på resterna som jag använde till denna soppan. Om det inte är så att man precis lagat anka så kan man ersätta med köpt ankfond eller kycklingfond. Den hemmagjorda ankbuljongen gör dock mycket av smaken i soppan och det blir inte riktig samma sak om man ersätter med kyckling, så ankfond är att föredra om man får tag på det.
Szechuanpepparkorn finns att köpa i asiatiska livsmedelsaffärer.

För 2 personer

Ankbuljong
Skrovet från 1 anka
10 szechuanpepparkorn
3 liter vatten
2 krm lökpulver
2 krm vitlöspulver
2 krm svartpeppar.

1. Koka allt tills 1 liter återstår. Sila sedan av det. Kan frysas och användas vid behov.

Om man inte gör egen buljong, köp ankfond eller kycklingfond och gör 1 liter buljong av den enligt anvisning på paketet.

Soppa
1 liter ankbuljong
2 dl kokta äggnudlar
1 msk sriracha chilisås
1 msk risvinäger
1 msk soja
10 sockerärtor
2 benfria kycklinglårfiléer
2 stänger citrongräs
1 st pak choi (kinesisk kål)
0,5 dl maizena redning
2 salladslökar

Om man inte gjort ankfonden ovan, då ska följande också ner i soppan.
2 krm lökpulver
2 krm vitlöspulver
2 krm svartpeppar
10 szechuanpepparkorn

1. Strimla kycklinglåren, sockerärtorna och pak choi.
2. Banka sönder citrongräset lite.
3. Häll buljongen i en kastrull, tillsätt kryddorna, kyckling, citrongräs och maizena. Om man inte gjort fonden så ska szechuanpepparkornen mortlas innan så det blir ett pulver. Häll även i vinägern, sriracha och soja. Med andra ord, allt ska i förutom sockerärtor, nudlar, pak choi och salladslök.
4. Låt det koka en liten stund tills kycklingen är färdig.
5. Plocka upp citrongräset och lägg i sockerärtor, nudlar och pak choi, låt koka en minut till.
6 Servera genast med lite strimlad salladslök ovanpå, och eventuellt några extra droppar chilisås om man är sugen på det.

Soppan ser inte så mycket ut för världen men jag kan lova att den var väldigt god :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar