onsdag 10 december 2014

Senapsgriljerat högrev med rotfrukter och brysselkål



Lite av ett långkok så man behöver ha tid på sig för detta receptet, men det behövs för att köttet ska bli riktigt mört. Förutom tid krävs det inte så mycket.

Köttet räcker för ca 4 portioner

Köttet
Ca 1 kg högrev, hel bit
5 lagerblad
1 msk sriracha chilisås eller chilipulver
2 msk soja
2 msk svartpeppar
2 tsk salt
3 liter vatten

Senapsmarinad
2 msk soja
3 msk sötstark senap
1 tsk salt
1 msk torkad timjan
1 tsk vitlökspulver
1 tsk lökpulver

Köttbiten ska först kokas för att sedan griljeras och bli mör i ugnen.
1. I en stor kastrull, lägg i köttbiten och alla ingredienserna. Koka upp och koka sedan köttet i en timme. Värm ugnen till 150C i god tid.
2. När köttet kokat klart, lägg det i en form och pensla på senapsmarinaden. Låt det sedan stå i ugnen i 1½ timme. Låt buljongen i kastrullen koka vidare och koka ner det tills ungefär 1 liter (eller mindre) vätska återstår.
3. Sedan kan du ta ut köttet och täcka med folie och laga klart resten av maten.

Sås
4 dl buljong från köttet
2.5 dl matlagningsgrädde
1,5 msk maizena
1 msk soja

En enkel sås.
1. Vispa ihop såsen, låt det sedan koka upp. Låt den stå och puttra en liten stund så den tjocknar.

Tillbehör
Potatis
Morot
Rödlök
Brysselkål

Gör rotfrukterna och löken i ugnen.
Stek bryssekålen i smör.

Sedan är det bara att servera, tex med lite rödvinbärsgelé och lite timjan on the top.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar