fredag 5 december 2014

Vårrullar med äggnudlar


Vårrullar fyllda med kyckling och snabbstekta äggnudlar.

Ett tips är att besöka en asiatisk livsmedelsaffär (eller en välsorterad större matvarubutik) och köpa färdiga lagom stora ark för vårrullar. Man kan även använda vanlig filodeg, men det är betydligt besvärligare att hantera; det torkar fortare och går sönder när man ska rulla.

Om man inte ska äta alla vårrullarna på en gång kan man frysa in dem. Styckfrys efter du rullat, dvs innan tillagning i ugn.

För ca 18 st vårrullar

Vårrullar
2 kycklingfiléer
1 liten thaichili (eller vanlig chili)
2 pak choi
2 kvistar koriander
1 citrongräs
Salt, peppar
Vårrulleark 

1. Hacka kycklingfilén i små bitar. Alternativt kan man köra den ena i mixer till en smet, lite beroende på hur man vill ha fyllningen i vårrullarna. Jag hackade bara det så mycket det gick med en kniv. Har man för stora bitar kommer det vara svårt att rulla sen.
2. Hacka chilin, pak choi, koriander, samt ta bort det träiga på citrongräset. Använd bara den inre lite mjukare delen av den. Hacka den så smått det går. Blanda allt med kycklingen, stek det sedan i olja tills kycklingen börjar bli färdig. Häll bort vätskan från stekpannan (häll allt i en sil).
Man skulle även kunna fylla vårrullarna med en rå smet, men då riskerar man att de släpper för mycket vätska så vårrullarna inte blir krispiga eller går sönder, eller att kycklingen inte tillagas ordentligt. Därför stekte jag kycklingen först.

Sen är det dags att rulla. Använd bara ca en matsked per rulle. Lägg det i ena hörnet, vik över. Rulla några varv och vik sedan in sidorna. Rulla sen färdigt den och försök få den så tight som möjligt.


Lägg dem på en ugnsplåt när du rullat och pensla lite olja över alla. Sedan kör man dem i ugnen, ca 180C tills de blir krispiga, ca 10-15 minuter. Alternativt kan man fritera om man har en fritös.

Nudlar
2 portioner

Äggnudlar
1 msk japansk soja
1 msk fisksås
1 klyfta vitlök
1 tsk srirachasås

1. Koka nudlar för två personer enligt anvisning.
2. Blanda ihop de andra ingredienserna.
3. När nudlarna kokat klart, värm upp lite olja i en wok och stek nudlarna 1-2 minuter. Häll marinaden över och rör om så det blandas runt.

Jag serverade med chili, koriander och vanlig sweet chilisås. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar