måndag 19 januari 2015

Hjortytterfilé, potatiskaka, inlagda trattkantareller och lingonsås



Årets huvudrätt på nyårsafton.

6 portioner

Trattkantareller
30 g torkade trattkantareller
2 lagerblad
0.5 dl vitvinsvinäger
0.75 dl strösocker
2 dl vatten
2 krm vitlökspulver
2 krm lökpulver

1. Lägg kantarellerna i en burk med lock.
2. Koka upp vinäger, vatten, socker och kryddor och häll det sen över svampen. Sätt på locket och låt stå några timmar.


Potatiskaka
Potatiskakan går bra att förbereda innan, det är nästan att fördra så den hinner svalna och sätta sig. Sedan kan man skära ut fina bitar när den är kall och värma i ugnen innan servering.

10-11 normalstora fasta potatisar
100 g riven parmesan eller grana padano
½ purjolök
2 ägg
2.5 dl matlagningsgrädde
1.5 dl mjölk

1. Smöra en stor ugnsform och häll i ströbröd och skaka runt så hela är täckt av ett tunt lager ströbröd.
2. Skala och skiva potatisarna tunt, helst med en mandolin.
3. Lägg potatis, hackad purjolök och lite ost i lager och gör det tills potatisen är slut.
4. Blanda ägg, mjölk och grädde och häll över. Skaka formen lite och låt stå en stund så det rinner ner ordentligt. Toppa med ost.
5. Ha den i ugnen tills potatisen är mjuk och den fått färg på toppen. Låt svalna.

Lingonsås
8 msk rårörda lingon
4 dl grönsaksbuljong
4 msk japansk soja
4 msk socker
4 msk maizena
Smör

1. Koka ihop allt och släng i en stor klick smör.

Kött
700-800g hjortinnerfilé
3-4 enbär

1. Hacka enbären smått, och gnid in köttet med dem samt salt och lite peppar.
2. Bryn köttet i en panna med smör, sätt sedan i ugnen med stektermometer. Ta ut köttet när det är 53C, ha ugnen på 125C.
3. Låt köttet vila 10 min under folie innan servering.

Vid servering, skär portionsbitar och värm potatiskakan i ugnen medan köttet vilar. Sila av svampen och låt den droppa av lite. Servera med lite hackad gräslök och färsk timjan till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar