söndag 21 juni 2015

Grillad flankstek, lök och nypotatis och salviasmör



Flankstek är en superbra bit att grilla, köttet är mört och det är billigare än entrecote och ryggbiff m.m. Den ska dock inte grillas för länge för då blir den lätt seg. Rosa i mitten!

Flankstek
Ta ut köttet en timme innan det ska grillas. Rensa bort eventuella hinnor på köttet. Pensla med japansk soja och salta och peppra lite.

Grilla köttet på direkt värme över glöden, några minuter per sida. Om du vill så kolla med termometer, köttet ska vara rosa, ca 56-57 grader.

Tillbehör

Löken
Skala en rödlök och skär bort lite av bottnen på den så den kan stå upp. Pensla med olja, salta och peppra. Börja med att grilla löken först. Grilla under lock på indirekt värme, det tar en bra stund för löken att bli mjuk i mitten. Lägg på lökarna på grillen och fixa med det andra sen.

Potatis
Koka nypotatis som man brukar. Pensla med lite olja och grilla samtidigt som köttet.

Salviasmör
Smält ca 25 gram smör och lägg i 6-7 blad färsk salvia. Låt det puttra en liten stund på låg värme så smöret tar smak av bladen. Värm upp smöret innan servering om det hunnit stelna igen.

Servera gärna med en liten sallad till, eventuellt lite gräddfil eller annan kall sås. Skiva köttet i tunna skivor, och häll sedan salviasmöret över potatisen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar