söndag 21 juni 2015

Jordgubbsglass med pistagecrumble, jordgubbar och maräng




Jordgubbsglass
En superenkel jordgubbsglass gjord av turkisk yoghurt. Om du har glassmaskin, gör glassen ca 2½ timme innan den ska ätas för då är den perfekt att ta ur frysen och äta direkt. Låter man den vara i frysen för länge blir den ganska stelfrusen och behöver tina en stund. Den är bäst om den inte hunnit frysa helt.

Ca 2-3 portioner
3 dl turkisk yoghurt
1.5 dl jordgubbssylt
2-3 matskedar outspädd jordgubbssaft
1 äggula

1. Blanda ihop alla ingredienser och vispa ordentligt, kr eventuellt lite med en stavmixer om sylten är för klumpig.
2. Använd glassmaskin tills den börjar sätta sig, skrapa ner i en burk och in i frysen 2-2½ timme.


Pistagecrumble
25 gram smör
25 gram skalade pistagenötter
25 gram vetemjöl
25 gram socker

1. Knåda ihop alla ingredienser till en deg.
2. Forma små kakor av det och kavla ut så de blir 2-3 mm tjocka. Lägg bakplåtspapper över när du kavlar så fastnar det inte i kaveln.
3. Sätt in i ugnen på en plåt, ca 150C och vänta tills de börjar få lite färg. De bränns lätt så ha koll. När de börjar bli lite gyllene, ta ut och låt svalna ordentligt. Tar ca 8-10 minuter, beroende på hur tjocka de är.

Maräng
100 g socker
1 äggvita
Några droppar citronjuice

Blanda ihop allting. Använd en köksmaskin eller elvisp och vispa i ca 15 minuter eller tills marängen blir fast.
Tryck ner det i en spritspåse och lägg åt sidan.

Servering
1. Smula kakorna och lägg underst.
2. Skopa upp lite glass och spritsa en maräng ovanpå. Bränn marängen snabbt med en gasbrännare.
3. Servera med färska jordgubbar och riv lite citronskal över.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar