lördag 1 augusti 2015

Sallad med kallrökt lax och pocherat ägg



En rätt enkel sallad, där det pocherade ägget agerar dressing.

2 portioner

100-120 g kallrökt lax
8-10 sparrisar
Babyspenat
2 ägg
2 skivor ljust bröd
Fänkålsdill
1 tomat
Vinäger

1. Tärna brödet. Kleta in det i olja, salt och lite vitlökspulver. Lägg i en form i ugnen och rosta det tills det är knaprigt. Häll t det på ett hushållspapper och låt det ligga i rumstemperatur.
2. Lägg upp babyspenat på tallriken, toppa med lax.
3. Stek sparrisen i smör, salta den lite.
4. Skär tomaten i klyftor och lägg på tallriken, lägg på sparrisen också.
5. Pochera äggen, ett i taget. Ta en liten kastrull och häll i lite vatten och en skvätt vinäger och koka upp det. När vattnet kokar, ta av kastrullen från plattan. Om vattnet kokar för fullt kan ägget gå sönder. Vispa med en sked i vatten så du får en liten virvel i mitten och kläck ägget rakt ner i mitten av kastrullen, se till att gulan inte går sönder. Låt ägget ligga i i 3-3½ minut och plocka sedan försiktigt upp det med en hålslev och låt vattnet rinna av. Lägg sedan ägget direkt ovanpå salladen. Gulan är helt rinnande och kommer bli som en dressing till salladen.
6. Toppa med lite fänkålsdill, dvs blasten på en fänkål (den är tyvärr ofta avskuren när man köper fänkål i butik). Hittar man inte det kan man ta vanlig dill istället.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar