tisdag 13 oktober 2015

Chilisås #6: Fermenterad chili



Tydligen görs många chilisåser på så vis att man låter en naturlig jäsning hända, för att öka syran utan att behöva tillsätta lika mycket vinäger. Så jag tänkte jag skulle testa. Min favorit-chilisås Sriracha är gjord på just detta viset.
Tänkte passa på att göra en stor sats på en gång, när man ändå höll på.

Samtliga vikter är orensad chili

750 g vanlig röd chili (spansk peppar)
125 g jalapeno
10 g tabascopeppar (eller ½ habanero)
400 g röd paprika
2 dl socker
2 dl vatten
6 klyftor vitlök

Efter jäsning:
½ dl vitvinsvinäger
1 msk salt

1. Skär av ändan på alla chilifrukter. Häll i alla ingredienser i en kraftig mixer eller matberedare, mixa chilin lite i taget tills det blir mos av allting. Mixa med kärnor och allt.
2. Häll allting i en väl rengjord burk med lock. Har man inget lock så sätt över gladpack.
3. Ställ burken i skafferiet, så den står mörkt i rumstemperatur. Låt den stå där i 3-5 dagar. Då borde en naturlig jäsning ha inträffat. Gör inte som mig och fyll burken för mycket, det ökar en hel del i volym när det jäser. Jag fick chilikladd i skafferiet för det rann över....
4. För att stoppa jäsningen, koka upp såsen. Mixa den ytterligare med en stavmixer om det är stora klumpar. Tillsätt vinäger och salt. När såsen kokat några minuter, häll sedan upp den i väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Om man ska äta all sås inom några dagar behöver man inte ens koka den, även om man kanske vill göra det om det råkar vara så att det bildats några otrevliga bakterier i den.

Det blev en god sås, lite över medelstark. Hällde lite i en burgare, kändes där var chili men inte jättestarkt ändå. Det blev drygt en liter sås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar