tisdag 27 oktober 2015

Fisk- och skaldjurssoppa med basilika-aioli




Soppa med torsk, räkor och musslor, serverat med en aioli smaksatt med vitlök och basilika samt rostat bröd.
Jag använde fryst fisk och frysta musslor för detta och det funkar bra och det är mindre jobb än med färska musslor. Enda viktiga att tänka på är att inte koka sönder fisken.

För 2 personer

Aioli
1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
1 msk dijonsenap
5-6 blad färsk basilika
1 liten vitlöksklyfta
Ca 1-1.5 dl rapsolja eller annan smakneutral olja.

Om man vill kan man också använda färdigköpt majonnäs och krydda det med basilika och vitlök. Men det tar ungefär 3 minuter att göra egen majonnäs och den är godare.

Börja med aiolin så den hinner stå och dra lite.
1. Använd rumstempererat ägg och olja, annars är det inte säkert det tjocknar. Separera äggulan, häll i en liten skvätt olja, senap och vinäger. Vispa lite med en ballongvisp.
2. Häll sedan olja i en tunn strimma och vispa under tiden. Häll i olja tills man får önskad konsistens (ca 1 dl olja).
3. Pressa i vitlök och finhackad färsk basilika och mixa runt. Låt det sedan stå tills maten är klar. Salta eventuellt lite också.

Soppan
150 g torskrygg
8-10 grönmusslor med skal
100 g blåmusslor utan skal
20 räkor med skal

5 dl vatten
1 msk hummerfond
2 msk tomatpuré
5 körsbärstomater
1 klyfta vitlök
2 morötter
2-3 potatisar
15 cm purjolök
6 cl Calvados (Äpplebrännvin)
2 msk fänkålsfrön
5 pepparkorn
1.5 dl matlagningsgrädde
1 tsk sriracha chilisås eller 1 tsk chilipulver
1 tsk paprikapulver
1 stjärnanis
Smör

1. Skala räkorna och spara skalen. Lägg räkorna åt sidan.
2. Stek skalen några minuter i en klick smör. Häll sedan på 5 dl vatten och låt det koka i 5 minuter
3. Sila bort räkskalen och häll vätskan i en stor kastrull eller wokpanna.¨
4. Mortla peppar och fänkålsfrön.
4. Lägg i hummerfond, tomatpuré, tomater, vitlök, 1 av morötterna (skalad och hackad), calvados, fänkålsfrön, peppar, chilisås/pulver, paprikapulver och stjärnanis.
5. Låt det koka på medelvärme tills moroten börjar bli mjuk och tomaterna är mos.
6. Plocka upp stjärnanisen.
7. Mixa soppan med en stavmixer så den blir slät. Sila sen av den och pressa genom silen med en sked så man får kvar tomatskalen etc i silen. Häll tillbaka den silade soppan i kastrullen.
8. Skala och skiva den andra moroten och skala potatisen och skär den i små tärningar som är 1x1 cm. Skiva upp moroten och strimla purjolöken.
9. Lägg i grädden, moroten och potatisen, låt koka på låg värme tills potatisen och moroten börjar bli klar.
10. Lite innan potatis och morot är mjukt, släng i purjolöken.
11. Skär torsken i bitar som är ca 3x3 cm.
12. Precis innan potatisen är klar, släng i torsken och alla musslor. Låt det sedan småkoka i 2-3 minuter och ta sedan av det från plattan.
13. Servera soppan direkt och toppa med de skalade räkorna och lite gräslök.

Under tiden som soppan kokar, bred lite smör och salt på ett gott bröd och rosta i ugnen.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar