torsdag 8 oktober 2015

Hjortgryta med kantareller



Hösten är här, då är det fint med en värmande gryta. När man ändå gör den kan man göra lite extra, det gör sig fint som lunchlåda dagen efter. Receptet tar dock några timmar att laga, men om man har en tryckkokare kan man göra det betydligt fortare.

Hittar man inte hjort kan man ta älg, vildsvin eller nötkött, men viltkött är att föredra för det ger en aningen annorlunda smak.

För ca 5-6 portioner

Grytan
700 g hjortgrytkött
1 dl normalstarkt bryggkaffe
1 liter vatten
1 msk ox- eller viltfond
½ dl japansk soja
1 vitlöksklyfta
2 schalottenlökar
2 msk tomatpuré
5-6 shiitakesvampar (kan skippas eller bytas mot kantareller eller annan svamp, bara råkade ha det hemma och det behövdes ätas upp)
 5-6 kantareller
1 msk balsamvinäger
2 lagerblad
4 msk vetemjöl
Svartpeppar
(notera att endast dessa ingredienser ska i tryckkokaren, inte det som står under, för det kommer bara bli mos av allt det)

Övrigt
Totalt 500 g kantareller
1 stor morot
6 schalottenlökar (utvöver de två ovan)
½ röd paprika

1. Börja med att dela köttet i 2x2 cm stora grytbitar. Bryn det i smör så det får ordentlig yta. Stek lite i taget så det inte kokar och så ytan får färg. Släng sedan köttet i tryckkokaren eller kastrullen.
2. Finhacka 5-6 kantareller, shiitaken, vitlök och 2 lökar och häll i alla ingredienser som står under "Grytan" ovan. Vispa gärna mjölet i vattnet innan så det inte blir klumpar.
3. Koka i tryckkokare i 35 minuter. Har man inte en tryckkokare så koka i vanlig kastrull, men då kommer det ta säkert 1h 20 min. Tills köttet börjar bli så mört så det faller isär fint. Kokar man i kastrull kanske man behöver fylla på med lite vatten om det kokar bort för mycket.
4. Under tiden som det kokar, skiva moroten i slantar, dela upp kantarellerna i ganska grova bitar, dela lökarna i 4 klyftor och strimla paprikan.
5. Stek kantarellerna i en torr panna så de släpper vätska.
6. Om man använde tryckkokare, släpp ut ångan efter 35 min och låt koka vidare på svag värme. Släng i ungefär 1/3 av kantarellerna, moroten, resten av löken och paprika. Låt småkoka i ca 30 min till. Hade man vanlig kastrull så släng i resten av sakerna när köttet börjar bli mört.
7. Stek vidare resten av kantarellerna. Salta och peppra lite och tillsätt en stor klick smör.

Sen är det klart att servera. Jag valde att servera med vanligt kokt ris, en klick rårörda lingon och lite färsk gräslök. Toppa med de smörstekta kantarellerna. Mycket gott om man får säga det själv.
Det hade även funkat att servera med potatis i valfri form eller varför inte med färsk pasta.

Om såsen skulle råka bli för rinnig, sila av den och tillsätt lite extra vetemjöl, blanda runt och låt koka upp tills den tjocknar som den ska och häll sedan tillbaka den. Med mitt recept blev det ganska lagom med tryckkokaren men vet inte hur mycket som hinner koka bort om man har det i vanlig kastrull. Blir den för tjock så bara tillsätt vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar