lördag 24 oktober 2015

Piroger med asiatiska smaker med chili/vitlöks-dip



Piroger med asiatiska smaker. Räkorna tillsammans med bacon ger en lite annorlunda smak. Gillar man inte räkor kan man bara skippa att ha i dem.

Går ganska fort att laga eftersom degen inte ska jäsa. Man kan även göra lite större piroger så blir det lite mindre pill med det.

Funkar både som förrätt och huvudrätt.

Ca 18 små piroger

Fyllning
5 dl strimlad vitkål
1 paprika
1 chili
2 cm ingefära
300 g räkor med skal
140 g bacon (1 paket)
1 kaffirlimeblad
5 korianderrötter eller en halv dl färsk hackad koriander
2 dl inlagd rödlök (eller 2 dl tunt skivad rödlök + 2 msk vinäger)

1. Hacka baconen och stek den tills den börjar bli krispig, släng sedan i resten. Skala räkorna och finhacka alla ingredienser. Stek det tills det slutar släppa vätska, salta och peppra lite.

Har man inte limeblad, ersätt med en skvätt limejuice och rivet skal från en hel lime.


Degen
Orkar man inte göra degen själv kan man använda färdigköpt filodeg eller smördeg, fast då blir pirogerna lite annorlunda.

7 dl  vetemjöl
½ tsk  bakpulver
1 tsk  salt
1 dl  mjölk
1 st  ägg
0,5 dl  olivolja

1. Blanda allt och knåda ihop en deg. Mjöla bordet och dela i mindre bitar och kavla ut tunt, några mm tjockt. Skär små cirklar, ca 15 cm i diameter. Eller använd nån skål eller något för att trycka ut cirklarna.
2. Lägg en liten klick av fyllningen i mitten av cirklarna och vik över. Tryck till kanten med en gaffel så de håller ihop.
3. Lägg på en plåt, pensla med lite ägg och grädda i ugnen på 200 C i ca 15 minuter, tills pirogerna börjar få lite färg.

Servera ihop med en stark chilisås, en vitlökssås (tex pressad vitlök i lite turkisk yoghurt) och en enkel sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar