måndag 23 november 2015

Kalvfilé med pumpapuré, svamp, morötter, balsamicokrutonger och bourbonsås



En lite lyxigare rätt med en smarrig bourbonsås. Såsen har många ingredienser men den är väldigt god och resten av rätten är inte särskilt komplicerad.

För 2 personer

Bourbonsås
1 cm tjock skiva färsk ananas
1 liten röd steklök eller vanlig rödlök, ca 3 msk hackat
2 klyftor vitlök
2 msk ljus soja
0.5 dl teriyakisås
2 msk tomatpuré
0.5 dl ljus sirap
6 cl bourbon
1 dl vatten
5 droppar tabascosås
1 msk olivolja
2 krm anchochilipulver
1 krm liquid smoke
½ krm vitpeppar

1. Finhacka lök och ananas och blanda resten av ingredienserna. Koka några minuter och sila sedan av såsen. Värm innan servering

Krutonger
Kleta in ljust bröd med balsamicokräm och salta lite. Rosta i ugnen tills de är knapriga.

Pumpapuré
200 g butternutpumpa
Smör
½ tsk kalv- eller oxfond
Salt, peppar
Ev. mjölk

1. Skiva pumpan ganska tunt och rosta i ugnen tills den är mjuk.
2. Pressa pumpan genom en sil med en sked och skrapa utsidan av silen. Försök få genom så mycket som möjligt.
3. Blanda med en stor klick smör, fond, salt och peppar. Om den är för tjock så späd med några matskedar mjölk i taget.

Purén kan värmas på innan servering.

Kött
400 g kalvfilé

1. Bryn köttet i en panna med smör.
2. Salta och peppra och gör klart i ugnen på 130 C. Använd termometer, köttet är klart vid 54-55 C. Låt sedan vila lite på folie.

Svamp och morötter
1 näve små champinjoner
1 morot
1 klyfta vitlök
Smör

1. Pressa över vitlöken och stek svampen i några minuter i smör.
2. Strimla moroten och stek mjuk i smör i några minuter.
3 Salta och peppra lite.

Sen är det klart att serveras. Mycket gott var det, speciellt såsen. Servera med lite färsk timjan till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar