tisdag 3 november 2015

Oxsvans smaksatt med äpple, gräddkokt purjolök, svamp och dijonpotatis



Oxsvansen är ett mört kött med kraftig smak, men det kräver lite jobb. Försök köpa så stora bitar som möjligt.
Köttet kan lagas på olika sätt. Jag valde att koka det en timme först och sedan ge det 2½ timme i ugnen. Man kan ha den i ugnen hela tiden, men koket skyndar på det lite.
1 kg kött för två personer kan tyckas mycket men det är mycket ben och annat skit.

För 2 personer

Köttet
8.0-1 kg oxsvans

1. Rensa bort lite fett och hinnor på köttet. Koka på medelvärme i en timme. Krydda gärna vattnet med lite salt, peppar och lagerblad.

Om man vill blir detta en fin buljong. Släng i nån klyfta vitlök, lite lök och någon morot. Låt det koka med köttet. När köttet kokat en timme så ta bort det och låt buljongen koka vidare tills mindre än hälften är kvar. Det kan sedan frysas och användas till en soppa eller nåt annat om man orkar.

2. Lägg köttet och drygt en dl av buljongen i en form och täck med lite folie och sätt i ugnen på ca 130 C i drygt 2½ timme eller så länge som det krävs för att köttet ska bli mört. Det ska gå att dra av från benet med en gaffel.
3. När köttet är mört, rensa av allt och blanda det med äpplesirapen. Salta och peppra lite och värm på snabbt i ugnen med lite grill när resten av maten är klar.

Äpplesirap
En äpplesirap att smaksätta köttet med.

50 g socker
2 msk äpplemos
1 msk (kanske pyttelite mer) äppelcidervinäger
2 msk vatten

1. Lägg allt i en liten panna och värm upp tills det kokar och sockret löst sig. Ställ sedan åt sidan. Blanda det med köttet när det är rensat.

Purjolök
1 dl vispgrädde
20 cm purjulök
Smör, salt, peppar

1, Strimla purjolöken och stek den på låg värme i smör. Häll sedan på grädden och låt koka på låg värme en liten stund, tills löken börjar bli mjuk. Bränn inte grädden. Salta och peppra och värm på vid servering.

Svamp
6-7 champinjoner eller annan svamp
1 klyfta vitlök
Smör, salt, peppar

1. Stek svampen i smör och vitlök.

Dijonpotatis
Lagom med potatis, gärna sparrispotatis eller annan delikatesspotatis.

Skala potatisen, kleta in den med olja och 2-3 msk dijonsenap. Salta och peppra och rosta i ugnen.

Servera allt med lite ruccola.

Oxsvans är väldigt gott men det är ganska krävande. Man skulle kunna göra det enklare för sig med nåt annat kött (tex högrev, oxkind eller annat). Tillagningstiden och köttvikten man behöver kan dock variera beroende på vilket kött man väljer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar