tisdag 19 januari 2016

Bläckfisk och räkor med chili, vitlök och curryris



Kokt och sedan stekt bläckfisk som blev riktigt mör, med räkor och lite heta chiliflakes, vitlök och annat gott. Jag använde mina egna chiliflakes som är gjorda av tabascopeppar
Bläckfisken köpte jag i en asiatisk matvarubutik, men det finns nog i frysdisken i större mataffärer också.

För 2 portioner

2 st bläckfisktuber
100 g skalade räkor
1 vitlöksklyfta
1 msk färsk eller fryst koriander
1½ msk chiliflakes av valfri hetta
Halv citron (saften)
2 msk rapsolja
Salt, svartpeppar

1. Börja med att koka bläckfisken i en timme,låt det småsjuda lite. På så vis blir den mör istället för seg och gummiaktig.
2. När bläckfisken kokat klart, låt den svalna lite och skär upp den och skrapa bort eventuella hinnor eller hårda partier inuti den. Där brukar vara några ganska hårda knölar, skär bort dessa.
3. Ta en vass kniv och snitta bläckfisken diagonalt på båda hållen på båda sidorna. Den är mjuk så låt bara kniven glida över så det blir skåror. Skär sedan upp den i lite mindre bitar.
4. Blanda alla kryddorna och häll över bläckfisken, blanda runt och låt det marinera lite. Lägg även i räkorna.
5. Stek sedan bläckfisken, räkorna och kryddorna i en het panna några minuter när riset kokat klart.

Jag gjorde en sås till av cremé fraiche, tomatpuré, majonnäs, citronsaft, sriracha och vitlök till. Det funkade bra, men man kan blanda ihop lite vad man vill eller bara ta cremé fraiche som den är.

Koka ris till, krydda med lite currypulver i kokvattnet. Stek en skiva ananas. Toppa med lite inlagda jalapenos och lite färsk gurka. Väldigt gott och lättlagat om man har tid att koka bläckfisk i en timme.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar