söndag 10 januari 2016

Nyårsbuffé, Del 2: Smördegspaj med mögelost, svamppaté samt ungsstekta endiver

Här är 3 andra rätter vi hade på nyårsbuffén, se föregående inlägg för 3 andra.



Smördegspaj med mögelost, aprikosmarmelad och fikon

Superenkla att göra. Förberedde dagen innan och bara slängde in i ugnen någon timme vi skulle äta. Pajerna serverades rumstempererade.

Ca 24 minipajer

1 paket smördeg
1½ Kvibille ädelost
Aprikosmarmelad
Fikon

1. Använd en muffinsform och lägg i muffinsformar.
2. Kavla ut smördegen lite och lägg i formarna så det går upp lite för kanten.
3. Fördela osten i alla och klicka på en klick med marmelad.

Grädda i ugnen, 200C, det tar nog 8-10 minuter ungefär. Håll koll tills de ser färdiga ut. Låt svalna i rumstemperatur och servera med en klyfta färskt fikon ovanpå.





Ugnsstekta endiver med chorizo och pistagenötter

En rätt jag personligen tyckte var sådär, endiverna kan vara rätt bittra. Men många av gästerna gillade det.

6 endiver
1 stark chorizo
1 dl pistagenötter
Flytande honung
Salt, peppar

1, Hacka korven i små tärningar och stek i olja tills det börjar bli knaprigt och låt rinna av på hushållspapper.
2. Dela endiverna på längden i 4 delar och lägg i en ugnsform. Salta och peppra och ringa lite honung över.
3. Sätt in dem i ugnen, 220C eller mer med grillfunktion och låt vara i ugnen bara några minuter.
4. Ta ut och lägg på ett fat, ringla honung över och toppa med hackade nötter och korven.






Svamppaté med inlagda trattkantareller, cornichons och lingon

Patén går fint att göra dagen innan och förvara i kylen. Man kan servera den kall men jag värmde på den lite i ugnen innan serveringen. Pickla gärna trattkantarellerna dagen innan så det hinner stå ett tag.

1 dl torkade trattkantareller
800 g blandad svamp (champinjon, ostronskivling, shiitake tex)
2 gula lökar
6 ägg
3 dl vispgrädde
1 klyfta vitlök
3 msk torkad timjan
2 msk torkad salvia
Salt, peppar

1. Hacka all svampen, löken samt vitlöken och stek i smör och lägg det i en matberedare. Låt det svalna lite.
2. Tillsätt ägg, grädde och kryddor. Salta och peppra rejält.
3. Mixa det till en slät smet.
4. Olja in två brödformar (eller nåt annat lämpligt) och fördela smeten jämnt i dem.
5. Sätt in i ugnen, 175C. Minns inte hur länge det tog men känn med en sticka i mitten tills de har satt sig ordentligt. Borde ta minst 20-25 minuter.

Servera med cornichons, trattkantareller, färsk timjan och lingon.

Inlagda trattkantareller
3 dl torkade trattkantareller
0.5 dl sherryvinäger eller vitvinsvinäger
3 dl vatten
0.5 dl socker
1 klyfta vitlök

1. Lägg kantarellerna som de är i en burk med lock. Skiva vitlöken och lägg i den också.
2. Koka upp socker, vatten och vinäger och häll i burken. Stäng locket och låt sedan burken stå och svalna i rumstemperatur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar