söndag 10 januari 2016

Nyårsefterrätt: Chokladmousse med cookie crumble, Limonchelloglass och färska bär



Här är efterrätten som serverades på nyår. Fick tyvärr ingen bättre bild, var lite bråttom att fotografera :)
Det blev en jäkla massa mousse så man kanske kan skala ner det receptet en aning och det kommer att räcka ändå.

För 15 portioner

Chokladmousse

300 g mörk choklad, minst 70%
1 tsk havssalt
9 dl vispgrädde
9 ägg

1. Finhacka chokladen och lägg det i en skål och smält den över ett vattenbad. Låt den sedan svalna lite.
2. Separera äggen och spara gulan och vitan för sig.
3. När chokladen är sval, blanda i äggulorna (inte vitan).
4. Häll över chokladen i en stor skål.
5. Vispa grädden ganska hårt och vispa äggvitan tills den blir ett fast skum (så att det sitter fast i skålen om man vänder den upp och ner).
6. Blanda först i vispgrädden i chokladen och blanda sedan i äggvitan. Blanda runt ordentligt och förvara sedan moussen i kylen till servering

Cookie crumble

75 g socker
75 g smör
75 g vetemjöl
(man kan även hacka i lite nötter om man vill det)

1. Knåda ihop allt tills det blir en deg.
2. Gör små kakor av degen, kavla ut så de blir 3-4 mm tjocka.
3. Grädda i ugnen på 175C tills de börjar bli gyllenbruna. Passa ugnen noga, de bränns väldigt fort.
4. När kakorna fått lite färg, låt svalna i rumstemperatur. När de svalnat kommer de att vara krispiga.
5. Hacka sönder kakorna i mindre smulor och förvara i rumstemperatur tills servering.

Servering
Lägg lite kaksmulor i bottnen, spritsa på lite mousse. Servera med färska bär och Limonchelloglass (Triumph har en glass som är väldigt god). Garnera med lite citronmeliss

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar