fredag 5 februari 2016

Habanerokryddade kycklingspett med jordnötssås



Kyckling och jordnötssås är en klassiker. Här en variant jag gjorde med habanero på kycklingen, och med lite citrongräs och annat i såsen.

För 4 portioner

Gör såsen först och värm den när kycklingen är klar

Jordnötssås
2 stänger citrongräs
1 schalottenlök
1 tsk sriracha chilisås
1 klyfta vitlök
2 korianderrötter eller 1 msk färsk eller fryst koriander
1 msk finhackad ingefära
2 tsk fisksås
4 dl kokosmjölk
1 dl jordnötssmör
1 limeblad, finhackat, eller rivet skal från 1 lime
2 msk olja
1 dl hackade jordnötter

1. Rensa citrongräset, använd bara den inre lite mjukare delen, inte det torra hårda. Finhacka det.
2. Finhacka resten av ingredienserna och lägg i en liten stekpanna. Stek allt utom jordnötssmör och kokosmjölk några minuter så smakerna kommer fram och det blir som en paste av det.
3. Häll i jordnötssmör och kokosmjölk och blanda runt, koka upp och låt det sedan bara stå. Såsen kan värmas på när kycklingen och riset är klart.

Kycklingspett
700 g benfri kycklinglårfilé
½ habanero
1 msk färsk eller fryst koriander
1 tsk vitlökspulver
3 msk olja
Salt, peppar

1. Finhacka habanero och koriander och blanda ihop resten av ingredienserna. Häll det i en stekpanna och stek i några minuter för att få ut smaken ur chilin.
2. Gör spett av kycklingen, kleta in med kryddorna.
3. Stek, grilla eller kör spetten i ugnen. Jag la mina spett så de hängde i luften på en ugnsform. 200C tills kycklingen är klar, tiden beror lite på hur tjocka spett man gör.

Koka ris till och servera med lite färsk koriander.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar