måndag 7 mars 2016

Entrecote med portvinssås, ugnsbakad tomat och purjolök



Var sugen på en ordentlig köttbit, så det fick bli entrecote, ihop med en smakrik portvinssås. Såsen fungerar bra ihop med mögelosten i tomaten.

Börja med att göra såsen, det är det enda som tar tid. man kan göra såsen klar och sen värma den igen när allt annat är klart.

Ta fram köttet ur kylen tidigt, så det hinner bli rumstempererat.

Såsen
1 liten morot
1 liten gul lök
1 msk tomatpuré
1 msk rödvinbärsgelé
25 g smör
1,5 msk oxfond
2 dl portvin (jag använder Red Port)
2 dl vatten
0.25-0.5  dl balsamvinäger, börja med hälften och smaka av
4-5 kvistar färsk timjan
1 krm svartpeppar
Maizena för redning

1. Finhacka lök och morot, låt det puttra lite med smöret i en panna tills det börjar bli mjukt.
2. Häll i fond, peppar, tomatpuré, gelé, timjan, portvin och balsamvinäger.
3. Koka på låg värme tills det kokat ner så ungefär 1/3 av vätskan återstår.Häll i vattnet och vispa runt, och sila sedan såsen.
4. Smaka såsen efter den är silad, låt koka ner lite till, tills man får den så smakintensiv som man vill.


Tomat och purjolök
1 stor tomat
15 cm purjolök
Smör
Kvibille Grädd-ädel eller annan mögelost

1. Dela tomaten och gröp ur den lite. Lägg en bit ost i den och kör den i ugnen tills osten smält.
2. Stek en hel bit purjolök på låg värme i smör tills den är mjuk rakt genom. Akta så den inte bränns.

Köttet
200 g är lagom per person.
Se till att köttet är rumstempererat innan det steks.
Salta och peppra köttet och ta en rejäl klick smör och lite olja i pannan. Hetta upp pannan ordentligt. Är det stora bitar så ta två pannor, en till varje bit.
Stek köttet två minuter på en sida, vänd, stek 2 minuter på andra sidan. Vänd igen, 1 minut, vänd igen, 1 minut. Ta sedan bort köttet från pannan direkt. För en normaltjock skiva entrecote så blir 3 min per sida att man får en ungefär medium-stekt köttbit.

Servera med lite färsk timjan och valfritt tillbehör, jag hade vanligt klyftpotatis men det funkar med gratäng, mos, pommes eller vad man känner för.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar