tisdag 2 maj 2017

Hjort med smörkokt lök, rostad palsternacka och morot, senapssås och lingon



För 2 portioner

Köttet

Ca 500 g rostbiff från dovhjort

1. Salta och peppra köttet.
2. Bryn det runt om i en panna med smör.
3. Sätt det i ugnen på 120C med stektermometer tills innertempen är ca 54-56 grader.

Palsternacka och morot

1. Skala palsternackan och moroten och dela den. Olja, salt och peppar på. Rosta i ugnen tills det är mjukt.

Lök

4-6 små lökar, tex pärllök eller steklök
Grön blast från purjolök

1. Skala löken och skär av yttersta ändan men håll löken hel. Lägg löken i en liten stekpanna och ha i en rejäl klick smör. Stek löken på väldigt låg värme under lång tid och ös den med smöret under tiden tills löken blir mjuk.
2. Strimla purjolöken och stek den några minuter ihop med den andra löken precis innan det ska serveras

Senapssås
Riktigt snabb och enkel sås, men den duger fint.

2 dl matlagningsgrädde
1-2 msk dijonsenap (börja med en msk och smaka)
1 msk kantarellfond
Gurkmeja, typ en ½ msk - Kan skippas men såsen får lite trevligare färg då
Lite svartpeppar, kanske salt om man tycker det. Fonden är dock redan salt.

1. Vispa ihop och koka upp. Om man vill ha den tjockare så använd maizena men det ska inte behövas.

Det behöver inte vara fel att ha lite timjan eller nån annan örtkrydda i såsen om man vill.

Skiva upp köttet vid servering, toppa med osockrade lingon. Inte mycket till recept men det är inte mer att göra än så här för att få till nåt som på bilden... däremot handlar denna rätter mer om timing, att man har allt annat klart när köttet är klart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar