torsdag 9 oktober 2014

Rödbetstartar med gravlax, solrosskott, äpple och vispad citron-cremé fraiche

Min fru fyllde år och då fixade jag trerätters middag till familjen, vi var 8 personer. Jag ville ha rätter som till stor del gick att förbereda dagen innan och under dagen för att förenkla serveringen.

Totalkostnad för middagen blev ungefär 100 kr / person, vilket är ganska överkomligt för en hyfsat lyxig trerätters.

Det som serverades var:
Rödbetstartar med gravlax, solrosskott och vispad cremé fraiche
Lammytterfile med lök- och fänkålspuré, amandinepotatis samt stekt och torkad purjolök
Chokladpavé med cookie crumble, citrongele, citronmousse och färska hallon.

Rödbetstartaren har jag gjort innan, men ändrade lite i detta receptet.



Till 8 personer

500 g färsk lax, hel sida.
300 g inlagda rödbetor
2 matskedar dijonsenap
Majonnäs
Salt
Peppar

3dl cremé fraiche
1 citron
Solrosskott
1 äpple

Om det är vildfångad lax är rekommendationen att frysa den i 3 dygn innan. Är det odlad lax behöver den ej frysas innan.
Grava laxen ca 2 dygn innan. Blanda 1 dl salt, 1 dl socker och valfria kryddor. Till detta receptet valde jag att ha i lite lökpulver och dill, samt lite svartpeppar. Blanda alla kryddorna, lägg lite av det på en tallrik. Lägg laxen med skinnet ner och täck sedan med resten av saltet. Lägg över gladpack och sätt en tyngd av nåt slag ovanpå och sätt in i kylen.
Efter ca 2 dygn kommer laxen tappat en del vätska och kännas fastare. Skölj av saltet och torka laxen med papper.

Alternativt om man inte vill grava själv så fungerar det att köpa färdiggravad men det är roligare att göra det själv, jag tycker dessutom det är godare.

När laxen är gravad:

1. Skär 8 tunna fina skivor av laxen. Lägg undan i kylen
2. Tärna resten av laxen i små bitar. Använd en vass kniv och akta fingrarna, det blir lätt lite halt med laxen.
3. Hacka rödbetorna och blanda med laxen och 2 msk dijonsenap samt lite salt och peppar.
4. Tillsätt majonnäs tills det blir en smet som håller formen.

Hit kan du förbereda under dagen, eller troligen redan dagen innan.

Vid servering:
1. Skär ut 8 runda skivor ljust bröd, använd gärna metallringar (timbalring) och tryck ut.
2. Rosta bröden i en panna med lite smör tills de blir krispiga
3. Lägg upp bröden på tallrikar, lägg en lite mindre metallring över och lägg i lite av laxröran och pressa ner det. Dra försiktigt av ringen och då bör laxen stå kvar med fin form.
4. Pressa citronsaft och blanda med cremé fraichen tills du tycker det är lagom. Den får gärna vara ganska syrlig, det passar fint med laxen.
5. Vispa cremé fraichen med en elvisp (jag använde standard cremé fraiche, vet ej om det funkar med light). Först kommer den bli lösare men om man vispar vidare så sätter den sig till slut. När den satt sig, lägg det i en spritspåse. Alternativt kan du bara klicka ut det med en sked. Du kan vispa den lite tidigare och bara vispa upp den snabbt igen vid servering för att spara tid.
6. Hacka äpplet i små tärningar. Om du hackar äpplet i förväg så lägg det i kallt vatten, annars kommer det bli brunt.
7. Lägg på en av de tunna laxskivorna du skar ut innan på varje tartar.
8. Garnera med solrosskott, äpple och cremé fraiche.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar