fredag 16 oktober 2015

Chilicheese-burgare med citron/senapsmajonnäs och inlagd rödlök samt coleslaw



Hamburgare med hemmagjord majonnäs och chilisås.

För 2 personer

Chilisås
Jag använde mitt senaste sås-recept som finns här. Använd annars någon färdig stark chilisås.

Majonnäs

Denna satsen räcker ungefär till coleslaw-n och till en klick i burgarna.

1 äggula
2 tsk vitvinsvinäger
2½ msk dijonsenap
Skal från 1 citron
Vitpeppar
Rapsolja

Att göra majonnäs är enkelt men se till att ägget inte är kylskåpskallt. Det ska ha samma temperatur som oljan.
Man har ofta senap i majonnäs, men i denna ska det smaka senap så därför är där lite mer än normalt i.

1. Separera äggulan och lägg den i en liten skål med höga kanter (sådan man oftast får med till en stavmixer).
2. Häll i vinäger, en liten nypa peppar och senap samt en liten skvätt olja.
3. Vispa sedan med en mixerstav, med ballongvisp. Har man inte det funkar det även för hand i en större skål.
4. Det borde tjocka till lite ganska snabbt. Fortsätt sedan hälla i olja i en tunn strimma under tiden man vispar. Häll i olja tills man får önskad konsistens, ungefär en dl olja eller lite mindre brukar funka.
5. Riv citronskalet och blanda i det. Låt helst stå en stund så det hinner ge mycket smak.

Vill man ha en lite nyttigare majonnäs kan man dryga ut den med lite turkisk yoghurt efter att man vispat den.

Coleslaw

2 dl riven rödkål
1 dl riven morot
5 cm purjolök
Hemmagjorda majonnäsen
Salt, svartpeppar

1. Riv morot och kål. Försök pressa ur vätska och lägg i en bunke.
2. Strimla purjolöken tunt.
3. Krydda med lite salt och peppar och häll i drygt halva satsen majonnäs. Spara 2 klickar till burgarna. Blanda runt och låt stå en stund.

Inlagd rödlök

3 stora rödlökar
1 dl socker
1 dl vitvinsvinäger
3 dl vatten

1. Skiva löken så tunt det går. Koka upp socker, vatten och vinäger. Lägg löken i en burk och häll den varma lagen över. Förvara i kylen efter det svalnat. Gör den helst några timmar innan.

Detta räcker till mycket mer än burgarna, men det är bara att förvara i kylen, det håller ganska länge.

Burgarna

250-300g nötfärs
Salt, svartpeppar

1. Forma burgare, salta och peppra och stek.

Välj något gott hamburgerbröd. Servera med chilisås, några blad sallad, en klick majonnäs, lagrad cheddarost och rödlöken.
Pommes och coleslaw till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar